• Øg font størrlesen
 • Standard font størrelse
 • Mindsk font størrelsen
 
Home

Spillemandsuddannelsen Bjerringbro

Email Udskriv PDF

30. juni - 7. juli 2018

Så er tiden kommet til at få tilmeldt sig årets udgave af Spillemandsuddannelsen ”Bjerringbro”.

Formål:
Formålet med Spillemandsuddannelsen "Bjerringbro" er at medvirke til uddannelse og dygtiggørelse af spillemænd og folkemusikere, specielt med fokus på det at kunne spille til dans og danseundervisning. Disciplinen dansespil stiller i høj grad krav til spillemandens/musikerens evne til at formidle melodistoffet på en rytmisk og inspirerende måde.

Undervisningen omfatter bl.a. følgende fag:

 • Instrumentundervisning (Harmonika, violin, klarinet, fløjter, kontrabas)
 • Rytmik
 • Dansespil
 • Workshops
 • Stort orkester

Klik her for at downloade billedet

Instrumental undervisning:
Som spillemand er det, ud over samspil med andre, også vigtigt at opnå gode tekniske egenskaber på sit eget instrument. Dette gælder for de mest velkendte melodibærende instrumenter såvel som de mange akkompagnementsinstrumenter. For violin, harmonika, klarinet og fløjter samt kontrabas vil der dagligt være instrumentundervisningstimer.

Rytmik:
I rytmiktimerne arbejdes med indlæring af den grundlæggende rytmik for årets emner. Der fokuseres på pulsen og takten, og undervisningen er meget kropslig, således at kursisterne får rytmikken "ind i kroppen". Den grundlæggende rytmik er basis for al anden musisk aktivitet på kurset.

Dansespil:
At kunne spille til dans og især en danseundervisningssituation kræver en række generelle færdigheder for at musikken skal kunne fungere. Der arbejdes i små grupper på 3-4 personer, som får opgaver til kort forberedelse og fremlæggelse for de andre spillemænd. Der gives feedback på indsatsen, og man får mulighed for at arbejde videre med dette i næste opgave.

Workshops:
Successen fra de sidste par år fortsætter med forskellige valgfrie workshops hver eftermiddag. Der vælges mellem forskellige workshops med forskellige emner og forskelligt niveau. Én workshop vil fx arbejde med det grundlæggende niveau hvor alle kan være med og føle sig godt tilpas, andre vil have mellem og højere niveau.

Stort orkester:
En del af en spillemandsuddannelse er naturligvis også almindeligt musikerskab, dvs. hvordan man spiller sammen med andre, hvilken rolle man har, hvor kraftigt man skal spille m.m. Derfor er samspil en meget essentiel del af kurset. På kurset holder vi fast i,  at alle spillemænd mødes hver aften til Stort Orkester. Her arbejdes med forskellige  typer arrangementer af forskellig sværhedsgrad. Det er både hyggeligt og musikalsk udfordrende, og det fører frem til koncerten fredag aften.

Årsemner for 2018

 • Sønderhoning og andre polskdanse
 • Menuet

 

Rullende Kursusform:Kurset er bygget op over en 4-årig periode, én uge om året, hvor der undervises i alle de grundlæggende dansetyper, rytmisk dansespil, samspil med andre spillemænd i workshops og stort orkester. Spillemandsuddannelsen er modulært opbygget, så man kan starte, når man ønsker det, og man skal ikke nødvendigvis deltage hvert år, men både nye såvel som garvede kursister er hjertelig velkomne.
Hvert fjerde år gentages emnerne og de grundlæggende dansetyper. De forskellige fag giver musikeren de nødvendige kundskaber for at kunne beherske de forskellige dansetyper. Alle instruktører opfylder kravet om både at være erfarne dansemusikere og at have en pædagogisk baggrund for at formidle stoffet til kursisterne. Med blandingen af de forskellige fag centreret omkring årets emner bliver der er rød tråd igennem hele kurset.

Hvem kan deltage:
Spillemandsuddannelsen "Bjerringbro" er spillemandens grunduddannelse. Det betyder, at næsten alle kan deltage - både mindre øvede og øvede. For at få et rimeligt udbytte af kurset bør man dog kunne spille melodier fra "358", såsom 664 Vals fra Himmerland og 343 Sekstur på række, samt kunne læse noder og spille efter disse på eget instrument. Der arbejdes både med ”358” samt løsblads noder der udleveres på kurset.

Instruktører:
 • Johnnie Frederiksen, Harmonika  (tidl. Baltinget)
 • Rasmus Nielsen, Violin  (Trias Folked Up)
 • Bent Melvej, Violin  (Rasmus, Iversens Quartet)
 • Birgit Alsdam Cramer, Klarinet  (Strygfri)
 • Annmarie Grams, Fløjter (Tulja)
 • Søren Østegaad, Kontrabas  (Trias)

Læs her Jens-Martin Ipsens oplevelser som førstegangskursist på Bjerringbrokurset 2010.

Bo Gandil Jakobsen har lavet en lille video fra kurset i 2017, som kan ses her.

Kursussted:
Nørgårds Højskole, Vestre Ringvej 9, Bjerringbro

Ankomst / Afrejse:
Lørdag d. 30/6, kl. 14.00-15.00 / Lørdag d. 7/7 efter morgenmaden

Prisen:
For medlemmer af Spillemandskredsen:  kr. 5.400,- kr.
Pris for IKKE medlemmer:                           kr. 7.500,- kr.

Tilmeldingsfrist:
Senest 1. april 2018.

Klik her for online tilmelding.

Klik her for download af tilmeldingsskema i pdf format. Skemaet sendes til Spillemandskredsens kasserer, som også kan kontaktes angående betaling.

Du kan rekvirere girokort, eller indbetale på Giro 973-6158, evt. via din Netbank (vælg kortartskode 01).

Kursusleder:
Mogens Cramer, Møllebakken 7, Ramløse, 3200 Helsinge tlf.: 4871 1979, mobil: 2023 9846, email: Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.