Spillemandskredsen - Folkedans, Spillemandsmusik og Sommerhøjskole

Spillemandskredsen

Folkedans, Spillemandsmusik og Sommerhøjskole

BjerringbroFolk og FolkCollege bliver til

”Folkedans, Spillemandsmusik og Sommerhøjskole” i 2021

Spillemandskredsen og Folkedans Danmark har indledt et samarbejde med Nørgaards Højskole i Bjerringbro omkring vores kurser i sommeren 2021. Covid-19 har gjort at dette er den eneste mulighed for at vi kan afholde kurserne i 2021, da vi ellers var tvunget til aflysning allerede nu.

Bliver det så det samme kursus som det ”plejer”. For en stor af indholdet, så ja, men der vil være ændringer ift antal og fordeling af timer på kurset. Fx vil der være ”højskoletimer” som er af almen karakter, og nødvendige for at kurset kan kategoriseres som et højskolekursus, og dermed gennemføres. Ligeledes starter vi en dag senere, dvs. søndag den 27. juni – prisen er også reduceret lidt. Højskoletimerne indeholder bla. foredrag, udvidet morgen- og aftensang samt udflugt midt på ugen.

Vi håber, I vil tage godt imod dette ”nye” Bjerringbrokursus, som helt sikkert vil blive anderledes end det gammelkendte, men som giver os muligheden for igen at mødes, spille vores musik sammen, lære noget nyt, få inspiration, og ikke mindst få tanket energi på ”spillebatterierne”.

Der vil være et specielt Ungdomsmodul for unge fra 15-25 år.

Vær opmærksom på at tilmeldingsfristen allerede er senest den 24. Februar 2021.

Om Kurset

Som spillemand og musiker der spiller til dans, har du stor indflydelse på, hvordan danseoplevelsen bliver for de dansere, der ”bruger” din musik. Du kan få dem til at føle, at de ”svæver over gulvet”, og du kan få dem til at føle, at de har ”tunge ben”. Du kan give dem energi, du kan ”frarøve” dem energi. Du kan skabe glæde, du kan skabe tungsind.

Kort sagt; som dansemusiker har du stor indflydelse på hvilken danseoplevelse danserne får.

Denne indflydelse kan du bruge til at skabe den ultimative dansespils oplevelse, hvor musik og dans smelter sammen og går op i en fælles enhed, hvor musikken understøtter dansen og dansen afspejler musikkens udtryk.

Til at skabe sådanne oplevelser, er det nødvendigt at kende til hvilke værktøjer og virkemidler der bruges til at spille til dans. Det er præcist hvad kurset fokuserer på og arbejder med, her kan du blive undervist i værktøjerne og hvordan disse bruges i spil til dans.

At spille til dans er en levende tradition, som hele tiden udvikler sig og som du kan være med til at udvikle med din musik og din spillestil. Du vil opleve at din musik får et formål – at folk danser til den. Det er en fantastisk oplevelse.

Hvorfor skal jeg tage til Bjerringbro?

For at lære om de grundlæggende værktøjer til at få en dansespilstil, der får danserne til at svæve over gulvet, eller - hvis du er en erfaren spillemand - at videreudvikle din spillestil og teknikker, så du bliver endnu bedre.

Hvad er de grundlæggende værktøjer?

Med indføring i begreber som puls, betoning, udtryk, tempo, dansetype, musiktype, tempoangivelse, aflæsning af dansere, mv. får du en grundlæggende viden, der gør det muligt at spille musik til dans med gnist og taw.

Vi vil også arbejde med opbygning af repertoire og sammensætning af program til bal, legestue, fest, mv.

Undervisningen består af

  • Rytmik
  • Instrumentundervisning – her undervises i hvordan dit instrument kan bruges til at understøtte danserne på bedste måder. Hvilke teknikker understøtter puls og rytme i de forskellige dansetyper. Der tilbydes Instrumentundervisningshold for Violin, Harmonika og Blæsere (klarinetter og fløjter). Det er desværre ikke muligt at oprette yderligere instrumenthold, for nuværende, men hvis der kommer mange tilmeldinger for et af de ikke udbudte instrumenter, kigger vi på mulighederne. Bassister, guitarister og klaverspillere vil derfor få mulighed for at vælge om de vil deltage på et af instrumentholdene, typisk Violin eller Harmonika holdet.
  • Dansespil - spil til dans i grupper. Etablerede grupper, grupper etableret efter dit ønske eller grupper sammensat af instruktørerne. Dette skrives på tilmeldingen.
  • Workshops i udvalgte emner
  • U-Spil – kun for de unge
  • Stort orkester - at spille sammen med andre er en kunst, at spille sammen med MANGE andre er en endnu større kunst. Det kræver at man kan lytte efter andre, ”føle” de andre, til tider tilsidesætte sig selv og egne holdninger, og indordne sig under fællesskabet. Det udvikler dig som musiker - og så er det brandhyggeligt.

Unge-Spil

Unge Spil – også kaldet U-Spil – er en genopdagelse af ”Ungdomslinjen” på Bjerringbro, fra før starten af FolkCollege. Hvorfor hedder det så ikke FolkCollege? Dels fordi dette kursus er et Højskole kursus i samarbejde med Nørgaards, og dels fordi dansere og musikere i udgangspunktet er på forskellige linjer. Folkedans Danmark udbyder imidlertid en linje med Folkedans for Unge. Vi vil så vidt muligt søge samarbejde mellem de to ungdomslinjer på kurset, så vi kommer tæt på det velkendte indhold fra FolkCollege. Bortset fra U-spil, vil de unge deltage sammen med de voksne til Rytmik, Instrumentundervisning, Stort Orkester samt ”Højskole” timerne.

Hvem underviser

På kurset leveres musikundervisningen af kompetente instruktører med en bred erfaring både i selv at spille til dans, samt i at undervise.
Det er:

  • Rasmus Nielsen, Violin
  • Bent Melvej Nielsen, Harmonika
  • Birgit Alsdam Cramer, Klarinet & Blæsere – og de Unge

Hvem kan komme med?

Alle kan deltage. Det kan være en fordel at have stiftet bekendtskab med et instrument på forhånd, samt at kunne læse noder og spille nogenlunde fra ”bladet”.

Er du musiker der spiller folkemusik? Måske spiller du allerede til dans (nordisk dansk, traditionel dans, folkedans, gammeldans, ældre dans, e.lign.), eller har du bare lyst til at spille spillemandsmusik, så er dette kursus helt sikkert noget for dig.

Har du aldrig spillet før vil det på kurset være muligt at låne/leje et el-klaver eller guitar, og kunne være med i de forskellige fag med basale og rytmiske akkorder.

Hele ugen forkæler Nørgaards Højskoles køkken dig i økologisk stil med veltilberedt mad.

Glæd dig til en uge med stemning, humør, sang, dans, musik og fællesskab.

Læs mere om alle de andre ting, der tilbydes af Nørgaards Højskole, rundt om spillemandskurset. Bla. om indkvartering samt forskellige værelsesvalg mod ekstrabetaling.

Klik dette link til Nørgaards Kursusbrochure, hvor du også finder en detaljeret timeplan for hver dag.

Tilmeldingsfrist: Senest den 24. Februar 2021

Tilmelding foregår direkte til Nørgaards Højskole, klik på dette link

Vær opmærksom på at regler for tilmelding og evt. afbud er jf. Nørgaards Højskole’s regler – og IKKE Spillemandskredsens regelsæt.

Pris: kr. 4.975,-

Tilskud til Spillemandskreds medlemmer: kr. 300,-

Din medlemspris: kr. 4.675,-

For UNGE mellem 15 og 25 år ydes 50% tilskud

Prisen for Unge (15-25 år) er: kr. 2.485,-

Kursussted: Nørgaards Højskole, Vestre Ringvej 9, 8850 Bjerringbro
Ankomst: Søndag den 27. juni 2021
Afrejse: Lørdag den 3. juli 2021 - efter morgenmaden

Kursusleder: Mogens Cramer, Møllebakken 7, Ramløse, 3200 Helsinge,

mobil: 2023 9846, email: mcr@dynatest.com

nach oben