• Øg font størrlesen
 • Standard font størrelse
 • Mindsk font størrelsen
 
Home Nodemappen

BjerringbroFolk

Email Udskriv PDF

27. juni - 4. juli 2020.

Kurset er desværre aflyst p.gr.a. covid-19.

Spil til dans – en levende tradition.

Som spillemand og folkemusiker der spiller til dans (dansemusiker) har du stor indflydelse på, hvordan danseoplevelsen bliver for de dansere der ”bruger” din musik. Du kan få dem til at føle at de ”svæver over gulvet” og du kan få dem til at føle at de har ”tunge ben”. Du kan give dem energi, du kan ”frarøve” dem energi. Du kan skabe glæde, du kan skabe tungsind.
Kort sagt; som dansemusiker har du stor indflydelse på hvilken danseoplevelse danserne får.
Denne indflydelse kan du bruge til at skabe den ultimative dansespilsoplevelse, hvor musik og dans smelter sammen og går op i en fælles enhed, hvor musikken understøtter dansen og dansen afspejler musikkens udtryk.
Til at skabe sådanne oplevelser, er det nødvendigt at kende til hvilke værktøjer og virkemidler der bruges til at spille til dans. Det er præcist hvad Bjerringbrokurset fokuserer på og arbejder med, her kan du blive undervist i værktøjerne og hvordan disse bruges i spil til dans.
At spille til dans er en levende tradition, som hele tiden udvikler sig og som du kan være med til at udvikle med din musik og din spillestil. Du vil opleve at din musik får et formål – at folk danser til den. Det er en fantastisk oplevelse.

Hvorfor skal jeg tage på Bjerringbro?
For at lære de grundlæggende værktøjer til at få en dansespilstil, der får danserne til at svæve over gulvet.

Hvad er de grundlæggende værktøjer?
Med indføring i begreber som puls, betoning, udtryk, tempo, dansetype, musiktype, tempoangivelse, aflæsning af dansere, mv. får du en grundlæggende viden, der gør det muligt at spille musik til dans med gnist og taw.
Vi vil også arbejde med opbygning af repertoire og sammensætning af program til bal, legestue, fest, mv.

Undervisningen består af:

 • Instrumentundervisning – her undervises i hvordan dit instrument kan bruges til at understøtte danserne på bedste måder. Hvilke teknikker understøtter puls og rytme i de forskellige dansetyper. Der tilbydes Instrumentundervisningshold for Violin, Harmonika, Blæsere (klarinetter og fløjter) samt Bas – hele ugen. På Basholdet kan både kontrabas, el-bas og rytmeguitar deltage.
 • Dansespil - spil til dans i grupper. Etablerede grupper, grupper etableret efter dit ønske eller grupper sammensat af instruktørerne. Dette vælges på tilmeldingen.
 • Workshops i udvalgte emner.
 • Stort orkester - at spille sammen med andre er en kunst, at spille sammen med MANGE andre er en endnu større kunst. Det kræver at man kan lytte efter andre, ”føle” de andre, til tider tilsidesætte sig selv og egne holdninger. Det udvikler dig som musiker - og så er det brandhyggeligt.

NYT: Forspiller/spilstyrer modul.

Som kursist er det muligt at tilmelde sig det nye forspiller/spilstyrer modul, som afløser Spillemandskredsen’s tidligere selvstændige Forspillerkursus. Her undervises bl.a. i hvordan man kan styre mindre og større grupper. Der vil blive givet værktøjer til stop og start, udstråling, rytmisk styring, formidling og meget andet. Dette modul vil foregå i de timer, hvor andre kursister har workshops samt Dansespil - spil til dans i grupper. Underviser på forspillermodulet er Bjarne Grue Knudsen, der har mange års erfaring med netop at spille for og styre både små og store grupper.
Som en del af kurset vil du få mulighed for at spille for/styre ”din egen” gruppe. Enten den gruppe du spiller med til daglig, hvis de deltager i kurset ellers finder vi en gruppe, som du kan øve dig med.

Hvem Underviser?

Instruktørerne på Bjerringbro kurset er alle hver især dygtige dansemusikere, og har stor erfaring med at undervise i musik. De er:
 • Michael Graubæk, Violin (Rannok, Neighbours and Friends)
 • Bent Melvej Nielsen, Violin, (Rasmus, Iversens Quartet)
 • Birgit Alsdam Cramer, Klarinet og blæsere (Cramer band)
 • Bjarne Grue Knudsen, Harmonika (Bjarne Grue Band)
 • Emil Ringtved Nielsen, Kontrabas, El-bas & Guitar (Mads Hansens Kapel)

Hvem kan komme med?
Er du musiker der spiller folkemusik? Måske spiller du allerede til dans (nordisk dansk, traditionel dans, folkedans, gammeldans, ældre dans, e.lign.), eller har du lyst til at blive dansemusiker og udvikle din dansespillestil, så er Bjerringbrokurset helt sikkert noget for dig.
Med forspiller/spilstyrer modulet som en del af Bjerringbrokurset er det nu muligt for Laug, grupper og orkestre at tilmelde sig kurset sammen.

Bo Gandil Jakobsen har lavet en lille video fra kurset i 2017, som kan ses her.

Kursussted:
Nørgårds Højskole, Vestre Ringvej 9, Bjerringbro

Ankomst / Afrejse:
Lørdag d. 27/6, kl. 14.00-15.00 / Lørdag d.4/7 efter morgenmaden

Prisen:
For medlemmer af Spillemandskredsen:  kr. 5.500,- kr.
Pris for IKKE medlemmer:                         kr. 7.700,- kr.

Tilmeldingsfrist:
Senest 15. april 2020.

Klik her for online tilmelding.

Du kan læse Spillemandskredsens afbudsregler her

Du kan rekvirere girokort, eller indbetale på Giro 973-6158, evt. via din Netbank (vælg kortartskode 01).

Kursusleder:
Mogens Cramer, Møllebakken 7, Ramløse, 3200 Helsinge tlf.: 2023 9846, mobil: 2023 9846, email: Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.